Bankerna försöker hela tiden konstruera sparprodukter som ska locka sparare. Visst, vissa av dessa produkter är bra, men allt som oftast tycker jag bankernas nya produkter är dåliga för spararen. En produkt som det pratas mycket om just nu är Garantifonder.

Lite ironiskt att garantifonders främsta egenskap är att garantera bankerna stora intäkter. Läste nyligen att Handelsbanken har dragit in två miljarder kronor i sin garantifond. Känslan av få en garanti på sitt sparande säljer otvetydigt.

Problemet är bara att ingen ger bort en garanti gratis, allra minst bankerna. De tar ordentligt betalt för sina garantier. Orimligt mycket betalt enligt mig. De olika garantifonderna på marknaden kostar runt 1,5-2,0 % i förvaltningsavgift. Det är mycket, väldigt mycket, för en fond som ofta placerar majoriteten av pengarna i räntebärande värdepapper.

Dessutom är det faktiskt så att många garantifonder inte alls garanterar något utan endast sätter upp vissa målsättningar när det gäller garantinivåer. Väldigt udda upplägg. Generellt sätt tycker jag att de bankerna är väldigt otydliga hur sina garantifonder funkar.

Ibland är det inte så lätt att ge tips när det gäller aktier och fonder. Men angående garantifonder tycker jag det är busenkelt. Gå inte på bankernas marknadsföringstricks. Håll er borta från garantifonder. Vill man ha någon form av ”garanti” tycker jag det är bättre med att placera större delen av sina pengar i räntebärande fonder och kanske lite i aktiefonder. Då får man samma effekt som en garantifond men till mindre än halva priset.

Garantifonder? NEJ, tack!

Michael