Fondjättarna i Sverige, Robur (Swedbank), SEB, Handelsbanken och Nordea fortsätter tappa marknadsandel på den så lukrativa fondmarknaden. Enligt statistik från Svensk fondstatistik satt dessa 4 fondjättar på 65 % av fondmarknaden tillsammans vid början av 2008 vilket ska jämföras med en 80 % marknadsandel år 2000.

Storbankerna har fortfarande alldeles för stor marknadsandel med tanke på hur dålig och dyra fonder de generellt sett erbjuder. Det är helt logiskt att fler och fler av oss sparare väljer fonder från andra fondbolag än storbankerna. Dock tycker jag det går lite väl sakta. Men fler program som det Uppdrag Granskning gjorde för någon månad sedan kommer få ännu fler småsparare att få upp ögonen och fly till andra fondbolag.

Förr eller senare kommer storbankerna behöva göra något åt denna flykt genom att bli bättre och billigare. Enligt SVD kommer marknadsandelen gå ner till 50 % år 2015 om trenden fortsätter. Frågan för storbankerna är när det blir mer lönsamt för dem att vara bra och billig än dålig och dyr. Svaret på det är förhoppningsvis inom en snar framtid.

Tills dess är mitt absoluta tips att välja andra fonder och fondbolag än enbart de storbankerna erbjuder. Det lättaste sättet är att öppna en ett konto hos någon oberoende spelare som Avanza, Fondmarknaden eller Nordnet. De erbjuder fonder från de flesta fondbolag och där är det bara av välja och vraka vilka fonder du vill.

Michael