Fondbluffen var temat på veckans Uppdrag Granskning i SVT. Programmet är en av mina absoluta favoriter och veckans avsnitt var inget undantag. Huvudtesen var att de 4 stora bankernas fonder är väldigt dyra, dåliga och kanske viktigaste av allt missvisande.

Istället för att jämföra fondernas prestation med ett rimligt index väljer de att jämföra med index som gör att deras fonder ser bra ut. De jämför äpplen med päron helt enkelt.

Mitt tips angående detta är att alltid jämföra en aktiefonds avkastning med det bästa passande aktieindex som finns. Till exempel, jag brukar använda SIXPRX (SIX Portfolio Return Index) för att se på sverigefonders avkastning. Det är såklart ett index som inkluderar utdelningar.

I programmet pratades det även mycket om indexfonder vilket jag förespråkat tidigare. Den stora fördelen med en indexfond är att avgiften oftast är låg och förvaltningen sköts av en maskin för att följa ett visst index, t ex OMXS30. Då slipper du förutom höga avgifter även risken att köpa grisen i säcken, dvs en dåligt förvaltad fond. Den absolut billigaste indexfonden som följer OMXS30 är Avanza Zero som inte har några avgifter alls (klicka på länken för att läsa mer om den).

Vad tycker ni om storbankernas fonder? Är det en fondbluff? Kommentera gärna nedan.

Michael