Att följa vilka aktier som blankas mest är ganska intressant. Just nu verkar det som blankarna tror på en fortsatt börsnedgång i Stockholm.  Antalet utlånade aktier ligger på nya rekordnivån 346 miljoner vilket är dubbelt så många som motsvarande tid förra året.

Blankning innebär att man säljer aktier som man inte äger genom att tillfälligt låna dem mot en mindre avgift. Sedan hoppas man att priset på aktien sjunkit tills man måste köpa tillbaka den. Blankning kallas även ofta Aktielån.

Just nu leder, inte så oväntat kanske, Ericsson listan över mest blankade aktier. Med andra ord verkar många i blankargänget tror på en dålig rapport på fredag med ytterligare kursfall som följd. En annan aktie som blankas mycket nu är Telia som har 28 miljoner utlånade aktier.

Jag tycker man ska ta blankningsrapporter med en viss nypa salt. Dock brukar jag vara tveksam att köpa aktier om de ligger högt upp på blankningslistan. Till exempel tror jag det är förenat med stor risk att köpa Ericsson inför rapporten. Detta innebär inte att jag på något sätt är säker på att rapporten kommer vara dålig.

Michael