Jag insåg precis att det nästan var 3 år sedan jag bloggade här. Tiden går fort. Som jag nämnde senast…är jag inte så aktiv på aktie- eller fondmarknaden längre. Jag har helt enkelt varken tid eller lust. Men jag har precis blivit klar med ett mastodontprojekt för min privata ekonomi. Inte i pengar räknat utan i tid. Jag har flyttat min tjänstepension från tidigare arbetsgivare och jag lovade mig själv att skriva om det här när flytten var klar.

Ingen barnlek att flytta tjänstepension

det-orange-kuvertetJag slutade hos min förra arbetsgivare för nästan 7 års sedan i samband med att jag startade Pineberry. Allt sedan dess har jag tänkt att flytta min tjänstepension till ett och samma ställe. Men det har inte blivit av då jag vet att det är enormt struligt och jag har dragit mig för att göra det av den anledningen. Även om man har rätt att flytta sin tjänstepension så gör systemet allt för att det ska vara så krångligt som möjligt.

I mitt fall skulle jag flytta min tjänstepension till Avanza där jag har min nuvarande tjänstepension. Jag skulle flytta två stycken. En från SEB och en från Movestic. Det som fick mig att slutligen ta tag i denna flyttmardröm var att Avanza mailade och erbjöd att hjälpa mig med flytten. Från mitt nuvarande jobb med sökmotoroptimering är jag van att ha tålamod och att saker tar lite tid. Men det går inte att jämföra med detta. Ingen dag i veckan.

Förenklad tidslinje över flytten.

1. April 2013 – Flytten påbörjades

2. Efter cirka 7 månader hade Avanza fått in de blanketter de behöver från mina tidigare två arbetsgivare. Detta var lite extra struligt då ett av företagen inte hade någon firmatecknare i Sverige.

3. Nu nästan exakt ett år efter jag påbörjade flytten har hela maskineriet haft sin gång och flytten är helt klar.

Ett år tog det. Att flytta lite ettor och nollor. Jag kan för mitt liv inte förstå varför det tillåts vara så komplext och tidskrävande. Den form av tjänstepension jag har innebär att pengarna på kontot helt och fullt är mina. De tillhör varken tidigare arbetsgivare eller det institut där de förvaras. Varför ska det då ta sådan evinnerlig tid att få pengarna flyttade? Helt absurt. Och det får bara konsekvensen att ingen orkar med. Min flyttprocess stannade nog av minst 15 gånger under året på grund av olika administrativ problem. Jag vill nämna att jag är väldigt tacksam för den hjälp jag fick av Avanza att genomföra flytten.

Varför flytta och varför Avanza?

Anledningen att jag ville flytta var dels att samla all min tjänstepension på ett ställe för att få en bättre överblick och enklare administration. Men dels också att flytta dem till en leverantör som inte tar ut några avgifter för själva tjänstepensionen. Dessa avgifter har annars den otäcka effekten att de snabbt och effektivt äter upp en allt för stor del av ditt pensionskapital. Det kanske även ska tilläggas att jag jobbade på Avanza för sisådär 10 år sedan och är allmänt förtjust i bolaget (för att de gör bra saker).

Oj, vad skönt det var att skriva detta inlägg och kunna konstatera att flytten är klar.

 

Michael