Idag kom nyheten att Hedgefondförvaltaren Ospraie Management stänger sin största fond efter fonden rasat drygt 27 % i augusti. Anledningen är att hedgefonden investerat i väldigt riskfyllda och illikvida företag inom energi- och gruvnäringen.

I ett brev till sina investerare skriver Ospraie Management skriver i ett brev till sina sparare att man avser att dela ut 40 % av hedgefondens tillgångar till spararna vid månadsskiftet och ytterligare 40 % vid årsskiftet. Resterande 20 % beskrivs som icke likvida och kan ta flera år att få tillbaka.

Detta är en amerikansk hedgefond och det är säkert väldigt få, om ens några, svenskar som drabbas av detta. Dock belyser den på ett bra (om en lite otäckt)  sätt farorna med hedgefonder. Hedgefonder har ofta mycket mer fria tyglar än vanliga aktiefonder och dessutom är de lika ofta sämre reglerade vilket innebär att insynen i fonden är sämre.

Många hedgefonder (men långt i från alla) investerar ofta i högrisk och illikvida tillgångar. Så länge börsen går upp så är allt frid och fröjd men när motsatsen händer (vilket den alltid gör för eller senare) finns det stor risk att de hamnar i problem. Inte nog med att värdet på fondens tillgångar rasar, är tillgångarna illikvida kan det dessutom vara svårt att få ut sina pengar överhuvudtaget.

Med detta vill jag inte säga att man inte ska investera i hedgefonder om man inte är beredd att ta en stor risk då det finns många bra hedgefonder som faktiskt har låg risk. En sådan som jag skrivit om tidigare är Stella Nova Hedgefond. Dock är mitt tips att man försöker sätta sig in en hedgefonds placeringsstrategi innan man investerar även om det kan var lite svårt att få fram bra och enkel information.

Liknande inlägg:

Michael