CFD, eller ”Contract for Difference”, är en het potatis just nu. Bolaget CMC Markets marknadsför denna produkt hårt, bland annat i tv, och har fått utstå mycket kritik. Helt rättfärdig kritik enligt mig.

CFD är en form av future och är än mer riskfylld än en option eller warrant. När man köper eller säljer optioner så riskerar man att hela ens investering blir värdelös om optionen inte är ”in-the-money”. Dock kan man inte förlora mer än man satsat (förutsatt att man inte ställer ut optioner). Med en CFD kan man inte bara förlora allt man satsat utan betydligt mer än så.

I tv-reklamen från CMC Markets lyckas en kille få 500 kr att växa till 50 000 kr och allt ser väldigt lätt ut. Faktum är att det är lika lätt att satsa 500 kr och sluta med att vara skyldig 50 000 kr. Men detta berättas så klart inte i reklamen.

Att handla med CFD är väldigt komplext och riskfyllt. Generellt sett tycker jag inte att vanliga sparare ska handla med optioner eller warranter. Jag har själv handlat med warranter ett par gånger men ångrat mig bittert efter varje gång. Det är som att spela på lotto om man inte är väldigt insatt och påläst. Då CFDs är förknippade men mer risk och komplexitet än optioner så är mitt absoluta råd till alla vanliga sparare att hålla sig så långt borta från CFDs som möjligt.

Michael