Fond nummer 3 i min fondportfölj är Carnegie Medical. Som hörs på namnet är Carnegie Medical en branschfond inom läkemedel.

Detta är en fond som jag ägt tidigare och då var det inte en speciellt lyckosam investering. Ser man på de senaste 5 årens avkastning för fonden så ser det bedrövligt ut. Fonden har på 5 år tappat 13,04 % av sitt värde. Senaste året ser det lite bättre ut, då har Carnegie Medical gått upp 5,71 %.

Varför väljer jag då en fond som har dålig historik och som jag dessutom själv har dålig erfarenhet av? Det är en bra fråga…Min tanke med fondportföljen är att skapa en balanserad portfölj och sprida riskerna så gått det går. En stor fördel med läkemedelsfonder är att de nästan alltid har sin egen konjunkturcykel, vilken inte sällan är tvärtom mot börsen som helhet. Det handlar alltså lite om att inte lägga alla ägg i samma korg.

Konsumtionen av läkemedel (precis som bland annat godis) är inte konjunkturberoende och går inte ned när vi lider av en lågkonjunktur. För att vara en läkemedelsfond är Carnegie Medical okej. Fonden har en förvaltningsavgift på 1,7 % och inga köp/sälj-avgifter.

Carnegie Medical är den av mina aktiefonder i portföljen som gått sämst hittills och är en av två fonder jag med stor sannolikhet kommer byta inom kort förutsatt att jag hittar något jag gillar bättre.

Michael