Brasilien växer så det bokstavligen knakar. En av huvudorskakerna till detta är de galopperande råvaropriserna. Priser på olja, spannmål, kött och metaller har lyft Brasiliens ekonomi något enormt. Detta tillsammans med en stabil och stark valuta och en stark hemmamarknade där det konsumeras som aldrig förr gör att Brasilien verkligen axlar ansvaret som Sydamerikas ånglok. Brasilien står för ungefär hälften av hela Sydamerikas ekonomi.

Brasiliens kapitalmarknad har mognat väldigt mycket senast åren. Nyemissioner inbringade i fjol 55,5 miljarder real, 195 miljarder kronor. Det är 29 gånger mer än 1995 enligt DI.se.

Det tidigare ganska fattiga landet har numera ingen statsskuld kvar och levnadsstandarden ökar konstant. Jag var själv nyligen i Rio och man slås av hur många egen företagare det verkar finnas överallt. Dock ska det nämnas att det finns många fattiga människor i Brasilien som lever under existensminimum.

En av det bättre fonder som investerar i Brasilien och Sydamerika är SEB Choice Latinamerikafond som jag kommer skriva mer om inom kort.

Michael