Bolåneinstitutet SBAB publicerade idag sin mäklarbarometer för tredje kvartalet och budskapet är tydligt – priserna på bostadsrätter faller kraftigt.

Det har ju varit snack ganska länge om att bopriserna ska gå ner och nu verkar det som det mesta tyder på ett prisfall, och dessutom ett ganska kraftigt sådant.

SBABs mäklarbarometer bygger på intvervjuer med 220 fastighestmäklare gjorda av SCB. Resultat visade att under tredje kvartalet har oväntat många fastighetsmäklare uppgett att priserna på bostadsrätter har sjunkit. De största prisfallen har hänt i Stockholm följt av Göteborg och Malmö. Priserna förväntas även fortsätta att sjunka under fjärde kvartalet i år och fastighetsmäklarnas förväntningar angående priser på bostadsrätter har är de lägsta sedan SBAB började genomföra dessa undersökningar under 2005.

De jag hört som sålt lägenheter på slutet vittnar om att det kommer väldigt få på vissningarna om några och att det nästan aldrig blir någon budgivning. Illavarslande för prisutvecklingen så klart.

Är det då dags att sälja? Hade det varit aktier eller fonder och liknande omständigheter hade mitt råd definitivt varit att i alla fall sälja en del av sitt innehav. Av två anledningar är det svårt att ge samma klara råd gällande bostäder. 1. Det går inte att sälja en del av sin bostad för att minska risken, och 2. Man måste ju bo någonstans.

Boende är ju för de flesta mer än investering och i många fall en väldigt långsiktigt investering. Har man ett sådan perspektiv på sitt boende kan man nog sitta lugnt i båten förutsatt att man har lite marginaler för att klara av framtida räntehöjningar. Har man små marginaler i sin ekonomi förstår jag om man är orolig just nu och funderar på att sälja.

För er som funderar på att köpa bostadsrätt är mitt råd att vänta i alla fall året ut. Alla verkar överens om att priserna kommer vara lägre i början på nästa år än nu, så kan ni vänta får ni lite mer kvadratmeter för pengarna.

Om Riksbanken på måndagen höjer reporäntan med 25 punkter som de flesta analytiker verkar vara överens om kommer prisfallet på bostäder få sig ytterligare en skjuts. Läs mer i bloggen om måndagens besked om Riksbankens reporänta.

Vill du läsa mer om SBABs barometer rekommenderar jag DN.

Michael