Dagens ekonomitips är ett boktips. Boken ”The Long Tail: Why the Future of Business is Selling Less of More” som kom ut 2006 skriven av amerikanen Chris Anderson är en fascinerande bok om fenomenet ”The Long Tail”.

”Vad händer egentligen när allt i världen blir tillgängligt för alla? När det samlade värdet av miljontals produkter som endast har sålt några enstaka exemplar är detsamma eller till och med överstiger värdet av de få produkter som sålt i miljoner exemplar? När några ungar kan spela in en skiva utan att ha några vinstintressen och få samma spridning som en stor professionell medieorganisation?”

”…Det är inte längre att bli etta på Amazons bästsäljarlista som är affärsidén, utan att vara en del av den ändlösa svansen.”

Boken beskriver dynamiken i den ändlösa svansen på ett bra och underhållande sätt. Det är fascinerande att man med kraften av Internet som distributionskanal kan så totalt vända på tidigare principer om vad som är viktigt för ett företag. Det är inte längre så viktigt att ha en storsäljare i sitt sortiment utan det viktiga är att ha många produkter som säljer lite.

The Long Tail finns nu även i Svensk pocket och kostar t ex 39 kr på Adlibris. Dagens boktips alltså.

Michael