Jag har tidigare skrivit om hur min fondportfölj ser ut. Nu är det dags att gå igenom de fonder jag valt ut  i mer detalj.

Först ut är Avanza Zero

När jag valde 10 fonder till min portfölj var det självklart att portföljen skulle ha svenska inslag. Dels för att jag tror att Sverige kommer utvecklas bättre än de flesta andra I-länder den närmaste tiden samt att som svensk skulle det kännas konstigt att inte alls vara exponerade mot Sverige (jag vet, det senare är inte ett så logiskt skäl).

Det finns en klassisk story om att en apa som kastar pil är bättre på att välja fonder/aktier än professionella förvaltare. Tyvärr är detta ett faktum och väldigt många fonder underpresterar å det grövsta. Genom att välja en indexfond som Avanza Zero slipper jag detta dilemma. Det finns inga dyra förvaltare som kan göra misstag. Avanza Zero följer automatiskt indexet SIX30RX vilket i sin tur innehåller de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Med Avanza Zero får jag alltså ungefär samma utveckling som börsen i helhet. Varken mer eller mindre.

En annan fördel med indexfonder jämfört med aktivt förvaltade fonder är att förvaltningsavgiften som fondbolaget tar ut är betydligt lägre. Det är inte så konstigt då det såklart är billigare att maskinellt förvalta en fond jämfört med att ha välbetalda förvaltare som sitter vid ratten. Det finns ganska många olika indexfonder som följer den svenska börsen att välja mellan. Anledningen till att jag valt Avanza Zero är att den fonden inte har några avgifter alls.

Avanza, som står bakom Avanza Zero, använder fonden som ett marknadsföringsverktyg. Självklart har de kostnader för att sköta och administrera fonden men dessa kostnader lägger de på sitt ”marknadsföringskonto” istället för att belasta sina kunder direkt. Som sparare är jag inte sen att utnyttja detta. Långsiktigt finns det mycket pengar att tjäna på att välja Avanza Zero framför andra svenska indexfonder som har en avgift.

Liknande inlägg:

Michael