Försäkringar är egentligen inte min expertis men jag fick en fråga av en läsare om vad man ska tänka på när man väljer försäkring så då ska jag försöka ge ett så bra svar som möjligt.

På många sätt är det samma saker som är viktiga när man försöker få ner avgifterna på sin försäkring som när man vill minska sina lånekostnader. Och att se över och jämföra olika försäkringar lönar sig ofta ordentligt. Många av oss har ju många försäkringar; hemförsäkring, bilförsäkring, olycksfallsförsäkring, båtförsäkring, sjukförsäkring osv osv.

Det som gör det lite klurigt att veta vilken försäkring man ska välja är att det inte alltid ingår samma sak i till exempel en hemförsäkring mellan de olika försäkringsbolagen. Det är därför viktigt att säkerställa att försäkringen du väljer har det skydd du är ute efter. Det är alltså inte enbart pris som ska avgöra.

De bästa för att få ner priset är oftast att samla alla sina försäkringar hos ett försäkringsbolag. De brukar ge rejäla rabatter för detta. Ring till ett par olika försäkringsbolag och säg att du kan tänka dig att flytta alla dina försäkringar till dem så finns det stor chans att du får ett bra pris.

Det finns en del jämförelsesajter för försäkringar som till exempel insplanet.se och compricer.se där man lätt och smidigt kan skicka iväg förfrågningar på nya försäkringar. Dessa ger ofta bra pris och är värda att testa. En nackdel med dem är att man oftast endast kan få pris på en individuell försäkring och inte vilket pris man får om man samlar familjens alla försäkringar hos ett bolag.

Slutligen är tipset att se om sin försäkring med någorlunda jämna intervall. Det finns pengar att spara.

Michael