I dag introducerades den kinesiska e-handelsjätten Alibaba på börsen i Hong Kong. Ni har säkert läst om Alibabas väg till börsen redan, men jag kan i sluta att förvånas över ett bolag vars aktie övertecknades helt vansinniga 256 gånger.

Inte helt oväntat blev det en bländande första börsdag. Vad annars kan man vänta om efterfrågan är 256 gånger större än utbudet? Aktien steg med 122 procent sett till introduktionskursen.

Alibaba är i dag värt cirka 138 miljarder kronor och har ett P/E-tal på 236. Det finns med andra ord ordentlig press och förväntan att bolaget ska växa och leverera stora vinster. Inte olikt hur det var när Google lanserades på börsen för ett par år sedan. Och det krävs nog nästan att det Alibaba blir ett nytt Google för att uppfylla alla förväntningar. Jag har tyvärr för lite insikt i bolaget för att kunna bedöma om det är en realistisk förväntan eller inte.

Dock är jag tveksama till alla bolag med hiskligt höga P/E-tal. Därav har jag hellre aldrig köpt aktier i Google som anser vara ett fantastiskt bolag på alla plan. Just i Googles fall har det besvisligen varit ett galet beslut men generellt tror jag det är smart att vara väldigt försiktig att investera i bolag med så höga P/E-tal och förväntningar.

Michael